"Vrouwen hoeven zich niet te beperken tot de taken van hun huishoudens"

Werken tijdens de aanleg van een drinkwaterleiding in Walte. © Piedad Ortiz

ECUADOR - Adela Charcopa is penningmeester van een drinkwatersysteem dat water voorziet aan de gemeenschappen van Walte, Milagro en Palmar. Onze collega's in Ecuador hadden een gesprekje met haar.

"Wat mij motiveerde om mee te werken aan het beheer van het drinkwatersysteem, is het voorbeeld van mijn moeder. Ze was vaak betrokken bij activiteiten die gericht waren op het verbeteren van de levenssituatie van onze gemeenschap. In het begin vond ik dit werk niet zo leuk, maar beetje bij beetje zag ik het belang van de organisatie in. Vroeger moest ik water uit de rivier halen en het naar huis brengen. Vervolgens moesten we het koken, omdat er larven in het water zaten. CEFODI (partner van Join For Water / Protos EC), heeft ons geleerd hoe we het water moeten behandelen." 

Is het belangrijk om vrouwen te betrekken in het beheer van drinkwatersystemen?

"Natuurlijk moeten vrouwen bij dit werk betrokken worden. Het zijn de vrouwen die weten wat er thuis nodig is. Ik heb hard gewerkt voor de gemeenschap, voor mijn familie en ik weet dat we water nodig hebben voor alles. Mijn familie - en zeker mijn moeder - steunt me volledig in wat ik doe. Ik zet me in voor een beter leven voor onze kinderen. Ik zou de vrouwen van onze gemeenschap willen uitnodigen zich te engageren voor gemeenschapsprojecten en zich bij te scholen... We hoeven ons niet te beperken tot de taken van onze huishoudens."

Waar wil je je voor inzetten?

"Mijn doel is er voor te zorgen dat ons watersysteem nog voor vele jaren kan blijven bestaan, en dat de gebruikers van het systeem het geleverde werk blijven waarderen. Ik wil ook mensen bewust maken: water wordt schaars, de rivieren drogen op en veranderen in wegen. Dat is erg zorgwekkend: water is leven en we moeten er goed zorg voor dragen. Ik heb altijd gezegd dat water de inzet zal zijn van de volgende wereldoorlog."